Wie zijn wij?

Pioniers in bamboe

''25 jaar geleden begon de interesse in bamboe ooit als hobby, alles wilde hij er van weten. Vandaag is eigenaar Roland Otten wederverkoper in de teelt en verzorging van niet woekerende bamboes''

Bamboe Direct, hoe 't allemaal ontstond.

Zo'n 25 jaar geleden begon 't ooit als hobby van huidige mede eigenaar Roland Otten. Interesse in soorten Bamboe, zowel woekerend als niet woekerend. Alles wilde hij er van weten. De oorsprong, de eigenschappen, de teelt, verzorging en zo meer. Het eitje was gelegd en natuurlijk wilde hij zelf gaan vermeerderen. Al gauw bleek dat de woonplaats waar het moederbedrijf ook ligt, de meest gunstigste bodem gesteldheid had die je maar kunt wensen. Lössgrond. De kleiachtige, fijne, zware grond in Geulle, Zuid Limburg, bleek uitermate geschikt voor de groei en ontwikkeling van Bamboe. Bamboe houdt van nature van voedzame en watervasthoudende grond.

Hij verzamelde en stekte diverse Bamboesoorten, in eerste instantie de woekerende soorten. Deze kwamen later in de vollegrond te staan en hij creëerde een heus bamboebosje wat heden ten dagen nog steeds in Geulle is. Echt reuzebamboe die de 14 meter hoogte aan tikt.

Bamboe voor de handel

Echter als handelsdoeleind bleken de niet woekerende soorten interessanter. Door de jaren heen werden ook daarvan diverse soorten verzameld. Hoe te stekken en daarmee te vermeerderen maakte hij zich eigen. In eerste instantie puur als leuke bezigheid maar later werd het een stuk serieuzer toen de interesse ook van handelaren om de hoek kwam kijken. Destijds werd het veld achter de woning gebruikt voor het telen van vaste planten, struiken en bomen die hij weer gebruikte binnen zijn hoveniersbedrijf De Ginkgo Groen. Beetje bij beetje werd het veld steeds meer gebruikt totdat er besloten werd daadwerkelijk een bamboe kwekerij van te maken.

Rolands broer Willem, stapte mee in het bedrijf en Bamboe Direct was geboren. Er werden tunnels geplaats om daarin in de wintermaanden te kunnen stekken. Het bewortelde stek werd in mei in de volle grond gepoot. Het veld van een halve hectare stond in een mum van tijd vol. Naarstig werd gezocht naar andere mogelijkheden wat resulteert in op dit moment meer dan 1 hectare volle grondteelt op de diverse velden in de buurt. Het onderhoud hiervan vergt veel tijd en energie. Volop schoffelwerk en bewateren. Onkruidwieden is één van de belangrijkste zaken en wordt handmatig gedaan daar de Fargesia een polvormige groeiwijze heeft waartussen zich graag allerlei ongewenste planten nestelen.

Bamboe in kassen

De volgroeide volle grond planten (binnen anderhalf jaar) worden in de wintermaanden gerooid en allemaal direct potgedrukt geleverd. De afzet verliep die jaren voorspoedig. Voldoende vraag van de diverse afnemers. Toch wilden ze meer. Potgedrukt leveren is prima maar waarom niet zelf verder opkweken in een kas? En daarna een volwaardig bewortelde plant in pot kunnen leveren? Er werd gezocht naar een kas waar dit kon. Dan moet je toch wat noordelijker Limburg in want kassen in het heuvelachtige Zuid Limburg zijn op één hand te tellen. Zo kwamen ze bij een kas uit in het Midden Limburgse Nederweert. Het hele oppotprogramma is vanaf januari 2023 daar gestationeerd. Ook werd het stekmateriaal in 2 maten containers in de buitenlucht  op een containerveld opgepot. Vanaf half 2023 zijn er volop volgroeide mooie planten leverbaar in diverse potmaten. Het programma bestaat op dit moment uit 9 soorten. Allemaal de niet woekerende Fargesia te weten: Robusta Campbell, Jiuzhaigou1, Black Pearl, Winterjoy, Volcano, Robusta Robusta, Wolong, Rufa, Scabrida Asian Wonder. Veel soorten zijn leverbaar in diverse potmaten van 2,5 tot 35liter. Ook één niet woekerend soort kunnen we binnenkort aan het assortiment toevoegen, de Vivax aureocaulus.

Online bamboe verkoop

De afzet van de huidige planten is ook aangepakt. Naast dé interessante partner voor de groene wederverkopers zoals hoveniers, groothandels en tuincentra, zijn er webshops voor de particulier op de markt gekomen. Een welkome aanvulling voor de verkoop.

Ons team

expertise-advies-medewerker

Roland Otten

Eigenaar
Expertise in bamboe planten kweken, tuinaanleg en plant verzorging.

06 53 17 50 36
marketing-verkoop-medewerker

Jan Smeets

Marketing & Verkoop
Expert advies en hulp met aankopen. Jan staat dagelijks klaar om u te woord te staan.

06 50 42 44 59
info@bamboedirect.com